Μπαχαρικά, τα πολύτιμα μυστικά τους

Πολύχρωμες σκόνες, αποξηραμένα φύλλα, φυτά από τα βουνά της Μεσογείου ή εξωτικά λουλούδια από την Ανατολή… Όλα μας ταξιδεύουν με τις μυρωδιές τους και την ξεχωριστή γεύση που χαρίζουν στα φαγητά. Ας κάνουμε, λοιπόν, μαζί ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των μπαχαρικών…
Είναι αποξηραμένα τμήματα φυτών που περιέχουν αρωματικές ή καυτερές ουσίες και χαρακτηρίζονται από έντονη μυρωδιά και πικάντικη γεύση. Μπορούν να είναι είτε αποξηραμένα φύλλα, είτε σπόροι, καρποί, βολβοί, ρίζες, φλοιοί, άνθη ή ακόμα και στήμονες. Τα προσθέτουμε στο φαγητό για να το αρωματίσουν και να τα χρωματίσουμε.
Από την αρχαιότητα, τα μπαχαρικά -σε διάφορες μορφές- χρησιμοποιούνταν στην ιατρική για τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας τα αναφέρουν ως σπουδαία φάρμακα στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Χρησιμοποιούνταν, όμως, και ως αφροδισιακά, στην παρασκευή ελαίων αλλά και σε βαφές υφασμάτων λόγω του έντονου χρώματός τους, ενώ ήταν απαραίτητα για την πολύτιμη συμμετοχή τους στη διαδικασία διάφορων τελετουργιών.
Στο δυτικό κόσμο τα μπαχαρικά έφτασαν από την Ανατολή και οι τεράστιες αποστάσεις ανάμεσά τους είναι ουσιαστικά ο λόγος που έγιναν τόσο πολύτιμα. Οι θαλάσσιες οδοί που ένωναν την Ανατολή με τη Δύση ονομάζονταν «ο δρόμος των μπαχαρικών»: ξεκινούσαν από τις ακτές της Ιαπωνίας και διέσχιζαν την Ινδονησία και την Ινδία ως τις χώρες τη Μέσης Ανατολής. Από εκεί, διαμέσου της Μεσογείου, κατέληγαν στην Ευρώπη…
Τι θα ήταν το ρυζόγαλο χωρίς κανέλα και το ούζο χωρίς γλυκάνισο;

Scroll to top

X